Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Algemeen / AVG Special – 1. Introductie

AVG Special – 1. Introductie

Uit onderzoek blijkt dat de meeste datalekken worden veroorzaakt door ‘menselijk handelen’. Dit kan bewust, zoals bij de GGD, of onbewust /per ongeluk. Een ongeluk zit namelijk vaak in een klein hoekje. Denk maar eens aan een loonstrook die naar een verkeerd mailadres wordt gestuurd bijvoorbeeld. Een mail naar een groot aantal mailadressen in de ‘cc’ of ‘aan’ in plaats van ‘bcc’. Het aantal voorbeelden is echt eindeloos.

AVG Special - Introductie

Weet u wat er in uw organisatie gebeurt?

Worden er in uw organisatie nooit van dit soort fouten gemaakt? En als ze gemaakt worden wordt het dan gemeld door de desbetreffende medewerker?

Naast het menselijk handelen spelen technische oorzaken natuurlijk ook een belangrijke rol bij datalekken. Uw systeem kan bijvoorbeeld worden gehackt. Maar bedenk één ding, de kans op een hack is vele malen kleiner dan de kans dat er een menselijke fout wordt gemaakt.

Kan ieder datalek worden voorkomen?

Nee. Dat is onmogelijk. Maar realiseer u dat u vergaande verplichtingen heeft op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

In een aantal artikelen nemen wij u mee in de spannende wereld van ‘datalekken’ en geven jurist en AVG specialist bij VRF advocaten Inge Brattinga en auditor AVG Garant keurmerk Gerrit van Rooij praktische handvatten.

Denk hierbij aan:

  • Wat kunt u, maar eigenlijk moet u doen ter voorkoming van een datalek?
  • Wat moet u doen bij een datalek?
  • Het wel of niet melden van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens en/of betrokkene?
  • Wat is uw aansprakelijkheid als werkgever?

We behandelen eerst wat is een datalek is en wat in dat verband risico’s en verantwoordelijkheid voor uw organisatie zijn in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat doen we in het 2e artikel. Vervolgens komt in artikel 3 de vraag aan de orde wat te doen om een data lek te voorkomen. Dat vraagt om structuur, waarin proces en techniek een plaats moeten hebben. Daarna bespreken we welke acties de ondernemer moet doen als er eenmaal een data lek is. Dit doen we in artikel 4. In artikel 5 komt de verantwoordelijkheid bij een datalek aan de orde. Tot slot komt in hoofdstuk 6 aan de orde hoe een AVG compliance check uw organisatie daarbij kan ondersteunen.

Deze AVG Special over o.a. datalekken geeft u wat handvaten.

Alle artikelen in deze AVG special:

  1. Introductie
  2. Wat is een datalek?
  3. Een datalek voorkomen
  4. Wat te doen bij een datalek
  5. Aansprakelijkheid bij een datalek
  6. Hoe compliant zijn?

Naast deze special zal op 4 oktober een podcast te beluisteren zijn over deze onderwerpen en op 20 oktober een webinar, waar u zich nu voor in kan schrijven.

Als onderdeel van de webinar inschrijving krijgt u eveneens toegang tot het model procedure datalek van Claire’s modellen van VRF advocaten. De instructies ontvangt u na afloop van de webinar.

Algemeen | AVG | Blogs, Specials en Opinie | Bureau Cicero | Nieuws, Trends & Actualiteiten | Privacy | Specials

De AVG Special is geschreven in partnerschap met Inge BrattingaVRF advocaten en het AVG Garant Keurmerk

Webinar: AVG waar moet je op letten

Wilt u meer weten? We hebben ook nog een webinar! Meld u hier aan voor de webinar van 20 oktober.