Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Algemeen / Burgerservicenummer verdwijnt op termijn van voorkant paspoort en ID-kaart

Burgerservicenummer verdwijnt op termijn van voorkant paspoort en ID-kaart

BSN verdwijnt van ID
Burgerservicenummer verdwijnt op termijn van voorkant paspoort en ID-kaart

Om identiteitsfraude tegen te gaan, verplaatst het burgerservicenummer (BSN) op termijn naar de achterkant van de Nederlandse paspoorten en ID-kaarten.

Op de huidige paspoorten en ID-kaarten staat het BSN op de voorkant vermeld. Dit nummer is echter gevoelig voor fraude. Met het BSN is identiteitsfraude mogelijk als er bijvoorbeeld een combinatie is met een naam en rekeningnummer.
Overheidsinstanties lezen op dit moment het BSN vaak geautomatiseerd uit. Dit om fouten te voorkomen. De huidige processen zijn nog niet ingericht op het scannen van het BSN vanaf de voorkant van een ID-kaart.

Veranderen mag, de vraag is hoe snel dit kan

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken bespreekt met de instanties op welke termijn zij de processen aan kunnen passen op het uitlezen van een BSN vanaf de achterkant van een identiteitsbewijs. Zodra hierover meer duidelijk is, zal de staatssecretaris de Tweede Kamer inlichten.

Een identiteitsbewijs dient aan verschillende nationale en internationale eisen te voldoen. In geen van deze eisen staat dat het BSN op de voorkant van het identiteitsbewijs moet staan. Enkel de algemene gegevens van de kaarthouder moeten op de voorkant, op een manier die ook leesbaar is voor machines.

Op dit moment biedt de Nederlandse overheid de app KopieID aan. Met deze app kunnen Nederlanders een kopie van hun paspoort of ID-kaart maken waarop het BSN niet leesbaar is, en met een watermerk met daarop de ontvanger. Door deze app kan identiteitsfraude met huidige kaarten en paspoorten voorkomen worden.

Mocht het BSN naar de achterkant van het identiteitsbewijs verplaatst worden, blijft het van groot belang dat zowel de voorkant als achterkant van de ID-kaarten en paspoorten van de werknemers te kopiëren in het kader van de verplichtingen van de loonheffingen.

BSN moet ook bij de Belastingdienst verdwijnen

In 2019 is geconstateerd dat de Belastingdienst het BSN van een zelfstandig ondernemer niet meer als btw-nummer mag toewijzen. Zelfstandige ondernemers zijn verplicht het btw-nummer op facturen te vermelden. Het verwerken van het BSN is alleen in strijd met de Europese privacywet AVG die sinds mei 2019 geldt. Om deze reden krijgen alle zelfstandige ondernemers een btw-id vanaf 01 januari 2020 vanuit de Belastingdienst.

Bron:

Nu.nl

2 Reacties

 1. Rob Koch
  Rob Koch

  Er bestaat een hele goede oplossing voor het maken van een legitieme kopie van een paspoort, rijbewijs of ID-kaart.
  Met een ID-sjabloon die je gebruikt bij het maken vande kopie worden de gegevens die niet gekopieerd mogen worden (foto, BSN) afgedekt.
  Deze ID-sjabloon wordt zeer veel gebruikt door bijvoorbeeld makelaars, auto bedrijven en andere bedrijven die veelvuldig een “kopietje paspoort” maken.
  Groet, Rob Koch.

  Beantwoorden
 2. Minoo
  Minoo

  Dit is al van start gedaan. Op 23 november 2021 haalde ik mijn paspoort op en kon idd mijn bsn-nummer niet meer op de voorkant aantreffen.

  Beantwoorden

Plaats een bericht