Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Algemeen / De SNCU en bestuurdersaansprakelijkheid

De SNCU en bestuurdersaansprakelijkheid

De SNCU en bestuurdersaansprakelijkheid

De Hoge Raad heeft in het langst lopende dossier en de langst lopende procedure van de SNCU een uitspraak gedaan inzake bestuurdersaansprakelijkheid. Het betreft een uitspraak waarbij de SNCU in het gelijk gesteld werd en de bestuurder van een uitzendonderneming persoonlijk aansprakelijk werd gesteld voor de schade.

In 2008 is de SNCU een zaak begonnen tegen een uitzendonderneming. Na de uitspraak van deze rechter is de betreffende uitzendonderneming in hoger beroep en in cassatie (Hoge Raad) gegaan. Bij elk van deze instanties kreeg de SNCU gelijk van de rechter.

Bestuurdersaansprakelijkheid in de eerste uitspraak

In 2014 was het eerste oordeel van de Hoge Raad u al een belangrijke mijlpaal voor de SNCU en andere handhavers, omdat het de bevoegdheid van deze organisaties onderstreepte. Hierna bleef (volledige) nabetaling aan de uitzendkrachten uit, waardoor de SNCU een zaak is begonnen inzake bestuurdersaansprakelijkheid. De onderneming kreeg wederom ongelijk in zowel het hoger beroep als bij de Hoge Raad.

De betreffende bestuurder van de onderneming dient ongeveer een miljoen euro te betalen.

De rol van de SNCU

Naast het geven van voorlichting over de CAO stimuleert de SNCU als toezichthouder de  naleving van de CAO voor Uitzendkrachten. Ondernemingen die de CAO correct naleven, zullen weinig tot niks met de SNCU te maken krijgen.

De SNCU voert met enige regelmaat rechtszaken tegen bestuurders van uitzendondernemingen. Soms weigeren ondernemingen (of bestuurders) de uitzendkrachten na te betalen of mee te werken aan een SNCU onderzoek. Dan worden de bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade. De SNCU heeft op deze manier al ongeveer 100 bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld voor malafiditeit.

Malafiditeit betekent hier: benadeling van uitzendkrachten door structurele onderbetaling, het laten verdwijnen van reserveringen of het wel inhouden maar niet afdragen van pensioenpremies. Tevens is het ook oneerlijke concurrentie van andere uitzendondernemingen door een structureel lagere kostprijs.

Door deze mogelijkheid om bestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen, hoopt de SNCU een preventieve werking te bewerkstelligen. De vonnissen staan gepubliceerd op de website van de SNCU. Hierdoor is er sprake van ‘naming and shaming’ omdat deze informatie vrij toegankelijk is.

Bron: Flexnieuws – SNCU wint zaak bij hoge raad bestuurdersaansprakelijkheid, Flexnieuws – Malafide bestuurders lopen steeds meer risico, SNCU.nl

Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht