Inlenersbeloning. Wat is het?
Over de inlenersbeloning is al veel geschreven en het zal ook in de toekomst een veel beschreven onderwerp zijn. Het is voor uitzend- en/of detacheringsbureaus misschien wel het belangrijkste artikel, of in ieder geval een heel belangrijk artikel uit de uitzend CAO.
Vaak zien wij het bij inspecties toch misgaan, of net niet helemaal goed gaan. In dit artikel gaan we dieper in op de uitvoering van de inlenersbeloning.
Artikel 16 uitzend-CAO
Wanneer een werknemer (niet zijnde een payrollkracht) ter beschikking wordt gesteld aan een derde, de opdrachtgever, en onder leiding en toezicht werkt van die opdrachtgever, dan heeft de werknemer recht op de inlenersbeloning van de opdrachtgever. De inlenersbeloning komt voort uit het loonverhoudingsvoorschrift uit de WAADI, met als doel gelijk loon voor hetzelfde werk.
In de uitzend-CAO is afgeweken van het loonverhoudingsvoorschrift door middel van een opsomming van elementen die vallen onder de inlenersbeloning.
Het bestaat uit negen elementen (vanaf 01 januari 2023, 10 elementen) die ten minste gelijk moeten zijn aan de beloning van de werknemer werkzaam in een gelijke of gelijkwaardige functie in dienst van de opdrachtgever. In de uitzend-CAO zijn deze elementen, a tot en met j, beschreven in artikel 16. ABU-CAO-voor-Uitzendkrachten-2021-2023.pdf
Hoe kom ik achter de inlenersbeloning van de opdrachtgever?
Het uitzend- of detacheringsbureau is verplicht de inlenersbeloning correct vast te stellen. En heeft hiervoor een verklaring inlenersbeloning nodig vanuit de opdrachtgever. In artikel 12a van de WAADI is opgenomen dat de opdrachtgever verplicht is deze informatie te verstrekken. De opdrachtgever verklaart hiermee wat een werknemer in dienst van de opdrachtgever, in een gelijke of in een gelijkwaardige functie verdient of zou gaan verdienen. Om risico’s te beperken en discussies achteraf te voorkomen, is het verstandig om dit schriftelijk vast te leggen. En een tekenbevoegde van de opdrachtgever de verklaring te laten ondertekenen.
Hoe ziet een verklaring inlenersbeloning eruit?
Om tot de correcte inlenersbeloning te komen, zullen de juiste vragen moeten worden gesteld. Een verklaring inlenersbeloning is niet meer dan een formulier waarop de juiste vragen worden gesteld. En waar de opdrachtgever de juiste gegevens invult. Het uitzend- of detacheringsbureau spreekt met de opdrachtgever af dat deze verplicht is de juiste en volledige informatie tijdig te verstrekken.
Uiteraard is het ook mogelijk alle benodigde vragen mondeling te stellen en deze dan zelf op het formulier in te vullen. Vergeet dan niet dat de opdrachtgever wel het formulier voor akkoord ondertekent!
Het volledige artikel vindt u op www.flexnieuws.nl.
Elke maand schrijven wij nieuwe actuele nieuwsitems. Benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier al onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.
Plaats een bericht