Kabinet past regels arbeidskorting aan voor uitkeringsgerechtigden

Werkgevers mogen vanaf 2027 geen arbeidskorting meer toepassen op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die zij aan werknemers betalen. Dit volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad op 15 november 2024, waarin werd geoordeeld dat deze praktijk in strijd is met het discriminatieverbod in mensenrechtenverdragen. Mensen die hun uitkering direct via het UWV ontvangen, komen immers niet in aanmerking voor de arbeidskorting.
De verandering treft ongeveer 11.000 uitkeringsgerechtigden, voornamelijk met (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, en heeft financiële gevolgen voor zowel werknemers als werkgevers.
Uitkering met arbeidskorting
Op dit moment krijgen ongeveer 11.000 werkenden met een uitkering arbeidskorting als hun uitkering via de werkgever loopt, terwijl mensen die dezelfde uitkering direct van het UWV ontvangen hier geen recht op hebben. Dit verschil ontstaat doordat arbeidskorting wettelijk niet van toepassing is op uitkeringen van het UWV, maar wel op uitkeringen die door werkgevers worden betaald. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat deze situatie leidt tot ongelijke behandeling van uitkeringsgerechtigden. Daarom heeft het kabinet besloten dat werkgevers, net als het UWV, geen arbeidskorting meer mogen toepassen op uitkeringen.
Reacties kabinet
Staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane):
“Het kabinet deelt het oordeel van de Hoge Raad dat het onwenselijk is dezelfde groep mensen ongelijk te behandelen. Daarom veranderen we de regels rondom arbeidskorting. Dit is een besluit dat we niet lichtvaardig hebben genomen, omdat dit voor een grote groep uitkeringsgerechtigden forse gevolgen kan hebben. Daarom veranderen de regels pas in 2027, zodat deze groep mensen zich de komende twee jaar zo goed mogelijk kan voorbereiden op de veranderingen. Het is daarnaast mijn wens de arbeidskorting fundamenteel aan te pakken. Dit vergt tijd en heeft voldoende politieke draagvlak nodig.”
Minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid):
“Het kabinet volgt het oordeel van de Hoge Raad op om discriminatie tegen te gaan en gelijke gevallen gelijk te behandelen. Tegelijkertijd realiseren wij ons goed dat de uitspraak grote financiële gevolgen kan hebben voor mensen die nu wel een extra voordeel hebben. Dat voelt misschien juist onrechtvaardig. Daarom blijven we in gesprek met de groep om wie het gaat en onderschrijf ik de oproep van de staatssecretaris om samen met het kabinet de komende tijd goed te kijken naar het verschil in inkomen dat is ontstaan tussen werkenden en uitkeringsgerechtigden.”
Kamerbrief
Van Hijum en Van Oostenruggen benadrukken in hun Kamerbrief dat het voor veel mensen om ingrijpende aanpassingen gaat. De aanpassing gaat daarom in vanaf 2027, tot die tijd gaan de ministeries in gesprek met mensen die naast hun uitkering werken, om hen zo goed mogelijk te informeren over de gevolgen van de aangepaste regeling. Ook willen minister Van Hijum en staatssecretaris Van Oostenbruggen graag met de Tweede Kamer in gesprek over de arbeidskorting en de groeiende ongelijkheid tussen werkenden en uitkeringsgerechtigden.
Bron: Rijksoverheid.nl
Elke maand schrijven wij actuele nieuwsartikelen. Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Relevante artikelen
FlexNieuws Top 100 live – Future proof ondernemen in flex
Wil jij als flexondernemer voorbereid zijn op de toekomst? Kom dan naar FlexNieuws Top 100 Live. Het evenement dat volledig in het teken staat
IKB PSB voor de pluimveesector hoe zit het ook alweer?
Pluimveeservicebedrijven vormen een specifieke sector binnen de pluimveehouderij, gekenmerkt door een relatief kleine groep ondernemingen met unieke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan vangbedrijven: het werk
Beoordeling van de arbeidsverhouding met zzp’ers
Vanaf 1 januari 2025 is het zogeheten handhavingsmoratorium komen te vervallen van de Wet Deregulering Arbeidsrelaties (Wet DBA), dat zal u niet ontgaan zijn. Dit