Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / ABU NBBU / ADV-compensatie in de Bouw: duidelijkheid voor uitzenders

ADV-compensatie in de Bouw: duidelijkheid voor uitzenders

De cao Bouw & Infra heeft per 1 januari 2023 de adv-berekening verduidelijkt voor bouwplaatsmedewerkers. Uitzenders in de bouw zijn sinds die datum verplicht de adv-compensatie conform de rekenmethode uit de cao Bouw & Infra toe te passen voor bouwplaats medewerkers.

Conform de inlenersbeloning hebben uitzendkrachten recht op adv-compensatie als de inlener een adv-regeling heeft.

Tot 1 januari 2023 was er veel onduidelijkheid over de formule die in bijlage 7 van de Bouw cao vermeld stond. De bepaling was niet duidelijk genoeg waardoor werkgevers er voor konden kiezen om de rekenmethode uit de ABU of NBBU-cao te hanteren.

In de nieuwe cao Bouw & Infra is per 1 januari 2023 een wijziging in de tekst van Bijlage 7 opgenomen als het gaat om de waarde van een adv-dag. In Bijlage 7 staat de volgende aanvulling:

‘Per roostervrije dag die in geld wordt vergoed, geldt een adv-compensatie van 0,4%.’

Voor een bouwplaatswerknemer komen we met deze berekening op een adv-toeslag van 8% (20 adv-dagen x 0,4%). De cao Bouw & Infra heeft nu wel een eenduidige berekeningsmethode, waardoor deze nu moet worden toegepast en mag de ABU of NBBU berekening niet meer worden gebruikt.

Voor een UTA-werknemer was in de vorige cao Bouw & Infra al duidelijkheid over de berekening van adv in geld, nl. 0,4% per adv-dag. Omdat een uitzendkracht in een UTA-functie recht heeft op 17 adv-dagen, kom je voor UTA op een adv-toeslag van 6,8%.

Bron: Abu.nl, NBBU.nl, Bouwendnederland.nl

Elke maand schrijven wij nieuwe actuele nieuwsitems. Benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier al onze nieuwsartikelen. Wil je graag maandelijks een mail ontvangen met alle actuele nieuwsitems, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht