Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Bent u op dit moment eigen risicodrager (ERD) voor de WGA?

Bent u op dit moment eigen risicodrager (ERD) voor de WGA?

WGA risicodrager

Vergeet dan niet om voor 01-01-2017 een keuze te maken. Maakt u geen keuze, dan vervalt uw eigenrisicodragerschap en keert u automatisch (voor minimaal 3 jaar) terug naar het publiek bestel (UWV).

Bent u eigen risicodrager voor de WGA, dan bent u dat alleen voor vaste medewerkers. Dit betekent voor medewerkers die u zelf verloont en die een vast dienstverband hebben bij u.

In de regel gaat het om een relatief klein percentage van uw medewerkers. Als eigenrisicodrager voor de WGA bent u verplicht verzekerd bij een particuliere verzekeraar. Deze draagt het financiële risico en u bent verantwoordelijk voor de re-integratie van medewerkers die in de WGA komen (na maximaal 2 jaar doorbetalingsplicht bij ziekte).

Risicodrager na 01-01-2017

Wilt u na 01-01-2017 eigen risicodrager zijn voor de WGA, dan geldt dit zowel voor de vaste als voor de flex-medewerkers (voor iedereen dus).

Consequentie is dat een uitzendkracht die ziek wordt, direct in de Ziektewet komt en na maximaal 104 weken in de WGA kan instromen. In dit geval krijgt u uw ‘oude’ medewerker weer terug in de WGA (u bent immers eigen risicodrager) en bent dan maximaal 10 jaar verantwoordelijk voor de re-integratie. Als u goed verzekerd bent, dekt uw verzekeraar de kosten, u draagt zelf de eindverantwoordelijkheid voor de re-integratie.

U kunt dit voorkomen door ook eigen risico drager te worden voor de Ziektewet. Dan bent u vanaf dag 1 verantwoordelijk voor zowel doorbetaling als re-integratie van uw arbeidsongeschikte flex-medewerker. De Ziektewet (de kosten voor doorbetaling bij ziekte na einde arbeidsovereenkomst) wordt normaliter door het UWV gedekt. Het UWV is ook gedurende de Ziektewetperiode verantwoordelijk voor de re-integratie.

Het eigenrisicodragerschap is na 01-01-2017 veel complexer dan tot nu toe. Laat u hierover dan ook goed adviseren door een kundig adviseur. Als u besluit eigenrisicodrager WGA te blijven, moet u voor 01-01-2017 bij de Belastingdienst een nieuwe garantieverklaring aanleveren.

Meer informatie vindt u o.a. bij www.uwv.nl

Elke maand schrijven wij actuele nieuwsartikelen. Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht