Home / Blogs, Specials en Opinie / Overstappen van inspectie-instelling, niet leuk!

Overstappen van inspectie-instelling, niet leuk!

Overstappen van inspectie-instelling - Patrick Tom

Niet leuk! Inderdaad, het is ook niet leuk om de overstap te maken van de ene certificeringsinstelling naar de andere. De vertrouwensrelatie is namelijk belangrijk. Maar, soms kun je bijna niet anders of wil je simpelweg niet anders. Misschien sluit de houding van de inspecteur niet meer aan op je wensen, maar het kan ook zijn dat je voelt dat de inspecteur jou als ondernemer niet begrijpt of ziet.

Die klik moet er wel zijn. Uiteindelijk wil je een fatsoenlijk gesprek kunnen voeren over je bedrijfsvoering en geen eindeloze discussies over kleine dingen. Daarnaast wil je een eerlijke prijs en is het ook wel fijn als je leverancier in het digitale tijdperk leeft. Lange opzegtermijnen horen daar dan niet bij, als het niet meer past moet je eenvoudig kunnen vertrekken. Het totale plaatje moet kloppen.


We hebben het vaak zat meegemaakt, ondernemingen die naar ons zijn overgestapt en vervolgens gespannen uit het raam staren, hopend dat de inspecteur van Cicero geen strenge blik geeft. Aan het einde van de dag blijkt het dan allemaal mee te vallen en hebben we wat kunnen opsteken van elkaar. Want zo hoort samenwerking te zijn, elkaar beter maken.

Signalen zat van collega inspecteurs die kleine dingen groot en grote dingen klein maken. Dat vinden we erg jammer. Het leidt tot een negatieve ervaring met inspecteurs en heeft ook een negatieve impact op het imago van zowel het inspectiebureau als de keurmerken die we toetsen. Terwijl het een perfect middel voor zelfregulering is, mits goed uitgevoerd.

Het doel van zelfregulering is altijd geweest om ondernemingen beter in staat te stellen hun risico’s te beheersen. Dat doe je op de eerste plaats door inzicht te geven. Daar geloven wij in, de inspectie als middel voor ondernemers om inzicht te krijgen in hun risico’s. Dit leidt tot verbeteringen. Daarnaast is bevestiging wat goed gaat ook prettig. Dat is natuurlijk niet vrijblijvend, je wilt wel voldoen aan de kwaliteitsstandaard. Straffen werkt niet, sterker nog, het werkt negatief uit op beleving bij de inspectie.

Wij zetten ons dagelijks in voor deze ondernemingen en we willen ze graag vooruit helpen met onze inspecties. Met alle ontwikkelingen omtrent wet- en regelgeving is het er niet op makkelijker geworden. Uiteraard moet het kaf daarbij van het koren gescheiden worden, voor boefjes en cowboys is in deze sector immers geen plaats.

Omdat we begrijpen dat overstappen niet leuk is willen we de pijn wat verzachten, dat doen we dan door een intensieve kennismaking, een goed gesprek en uiteraard een eerlijke prijs met overstapvoordeel. De eerste klik moet er zijn om tot een mooie samenwerking te komen.

Wat je daarvoor moet doen? Dat is eenvoudig.

Vraag een gesprek aan of neem direct contact op met mij of een van mijn collega’s of mail, met in het onderwerp ‘overstappen is niet leuk’, dan ontzorgen wij je in dit proces.

Elke maand schrijven wij actuele nieuwsartikelen. Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht