Home / Blogs, Specials en Opinie / Wijziging betaaltermijn grootbedrijf aan MKB naar 30 dagen

Wijziging betaaltermijn grootbedrijf aan MKB naar 30 dagen

In maart 2021 is er een wetsvoorstel ingediend door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) om de maximaal wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en klein bedrijf (MKB) te verkorten naar 30 dagen.

Op dit moment geldt er voor de grootbedrijven een maximale betaaltermijn van 60 dagen.

Dit wetsvoorstel halveert de huidige toegestane betaaltermijn. Ook stelt het deze gelijk aan de termijn van de overheid.

Wijziging betaaltermijn beschermd mkb-ondernemingen

In onderzoeken komt naar voren dat grootbedrijven steeds vaker te laat betalen aan kleine en middelgrote ondernemers. Daarnaast blijkt ook dat de betaaltermijn regelmatig door het grootbedrijf wordt bepaald en in sommige gevallen zelfs eenzijdig wordt verlengd. Dit laatste zorgt er steeds vaker voor (zeker nu in de coronacrisis) dat kleinere ondernemers extra in de problemen kunnen komen. Door middel van dit nieuwe wetsvoorstel worden de mkb-ondernemingen beter beschermd.

De steeds latere betalingen van de grootbedrijven zorgen voor een negatieve invloed op de kaspositie. Daarmee beïnvloed het ook de levensvatbaarheid van de mkb-ondernemingen. De mkb’ers hebben over het algemeen kleinere reserves, waardoor zij meer afhankelijk zijn van een continue cashflow.

Dit werd tijdens de coronacrisis meer duidelijk. Uit onderzoek blijft dat ruim 11% van alle mkb-ondernemingen in Nederland een langere betaaltermijn hebben geaccepteerd, dan waar zij eerder mee akkoord gingen. Dit betreft in totaal ongeveer 50.000 mkb-bedrijven.

Onafhankelijk toezicht betaalgedrag

Afgelopen januari is er een tijdelijk meldpunt geopend door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om inzicht te krijgen in het betaalgedrag van grootbedrijven aan mkb. Dit meldpunt verzamelt voornamelijk meldingen over grootbedrijven die de wettelijke dan wel afgesproken betaaltermijn overschrijden. De resultaten vanuit dit meldpunt zullen inzicht geven in de omvang van de problematiek. Ook verduidelijken ze of de problemen toe te schrijven zijn aan bepaalde sectoren.

De evaluatie van de uitkomsten van dit meldpunt volgen na één jaar. Dan volgt de bepaling of, naast de ingediende wetswijziging voor de wijziging naar 30 dagen betaaltermijn, onafhankelijk toezicht ingesteld moet worden.

Plaats een bericht