Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Inhoudingen op minimumloon voor huisvesting op termijn afgeschaft

Inhoudingen op minimumloon voor huisvesting op termijn afgeschaft

Inhoudingen op minimumloon voor huisvesting op termijn afgeschaft

Het kabinet wil dat werkgevers geen geld meer op het minimumloon van werknemers kunnen inhouden voor de kosten van huisvesting. Momenteel mogen werkgevers maximaal 25% van het minimumloon van hun werknemers in rekening brengen voor huisvestingskosten, een regeling die veelal wordt toegepast bij arbeidsmigranten.

De inhoudingsmogelijkheid voor huisvesting kan een verdienmodel in de hand werken waarbij arbeidsmigranten worden uitgebuit. Dit is de reden dat de regeling geleidelijk wordt afgebouwd en uiteindelijk afgeschaft.

Minister Van Hijum van SZW schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het van belang is dat werkgevers verantwoordelijkheid blijven nemen voor de huisvesting van hun werknemers. Dit kan door hen een huurcontract aan te bieden, waarbij de werknemer zelf de betaling regelt, bijvoorbeeld via automatische incasso.

Verdienmodel door inhoudingsmogelijkheid

Uit een verkenning is duidelijk geworden dat arbeidsmigranten door de inhoudingsmogelijkheid voor huisvesting tot op zekere hoogte worden ontzorgd, maar dat de inhoudingsmogelijkheid ook als verdienmodel wordt gebruikt. Zo blijkt dat door de inhoudingsmogelijkheid geregeld het maximale bedrag wordt ingehouden op het loon, terwijl de kwaliteit van de woning dit soms niet rechtvaardigt.

Door het afschaffen van de inhoudingsmogelijkheid kan de Nederlandse Arbeidsinspectie eenvoudiger controleren of werkgevers het wettelijk minimumloon daadwerkelijk uitbetalen.

Te groot verband tussen arbeid en huur

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten heeft aanbevolen om de afhankelijkheid van arbeidsmigranten te doorbreken. De Wet goed verhuurderschap regelt dat een huurovereenkomst gescheiden moet zijn van het arbeidscontract. De inhoudingsmogelijkheid zorgt er echter voor dat er toch nog een te groot verband bestaat tussen arbeid en huur. Daarom wil het kabinet de regeling ten aanzien van huisvesting op termijn afschaffen.

Stapsgewijze afbouw en aanvullend beleid

Met ingang van 1 januari 2030 mogen werkgevers geen salaris meer inhouden van het minimumloon van werknemers voor huisvestingskosten. Momenteel is een inhouding van maximaal 25% toegestaan, maar vanaf 1 januari 2026 wordt dit percentage jaarlijks met vijf procent verlaagd. Waardoor in 2030 een einde komt aan deze regeling.

Het afschaffen van deze regeling gebeurt stapsgewijs om werkgevers, huisvesters en sociale partners de tijd te geven zich hierop voor te bereiden. Daarnaast zijn extra maatregelen nodig om de positie van arbeidsmigranten verder te verbeteren.

Het kabinet werkt aan betere huur- en huurprijsbescherming voor arbeidsmigranten en pakt misstanden in de huisvesting aan. Ook worden er stappen gezet om het woningaanbod te vergroten en het toezicht en de handhaving op huisvesting te versterken.

Bron: Salarisvanmorgen.nl

Elke maand schrijven wij actuele nieuwsartikelen. Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan hier in.