Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Sticker of O-document van IND verplicht voor Oekraïense vluchtelingen in loondienst

Sticker of O-document van IND verplicht voor Oekraïense vluchtelingen in loondienst

Sticker of O-document van IND verplicht

Vanaf 1 november 2022 sticker of O-document van IND verplicht voor vluchteling uit Oekraine in loondienst

Vanaf 1 april 2022 geldt er een vrijstelling voor de tewerkstellingsvergunning (TWV) voor werkgevers die vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst willen nemen. Er was sprake van een overgangsperiode en deze loopt af op 31 oktober 2022. In deze overgangsperiode kregen de vluchtelingen de kans om de juiste documenten op te halen bij de IND. Dit zijn documenten die hun status als tijdelijk ontheemd bevestigd. Die status geeft hen bijvoorbeeld het recht om te mogen werken in Nederland.

De overgangsregeling loopt af op 31 oktober 2022. Dit betekent dat per 1 november 2022 een vluchteling enkel als hij in zet bezit is van een sticker of O-document die is afgegeven door de IND kan aantonen dat hij valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Pas met deze documenten kan aangetoond worden dat de vluchteling mag werken in loondienst zonder tewerkstellingsvergunning.

Op dit moment kunnen Oekraïners, of mensen die rechtmatig in Oekraïne verbleven tijdens het uitbreken van de oorlog, bij de IND een sticker of O-document aanvragen in hun paspoort. Deze sticker of O-document is het bewijs dat zij hier verblijf hebben op grond van de Richtlijn tijdelijk bescherming. Daarmee hebben zij toegang tot onder andere de arbeidsmarkt.

Heeft u werknemers uit Oekraine in dienst controleer dan of zij inmiddels over de sticker of het O-document beschikken.

Bron: Rijksoverheid

Elke maand schrijven wij nieuwe actuele nieuwsitems. Benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier al onze nieuwsartikelen. Wil je graag maandelijks een mail ontvangen met alle actuele nieuwsitems, stuur dan een mail naar contact@bureaucicero.nl.

Plaats een bericht