Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / G-rekening vervangt WKA-depot

G-rekening vervangt WKA-depot

G-rekening vervangt definitief WKA-depot

De G-rekening vervangt WKA-depot. Inleners en aannemers kunnen vanaf 1 januari 2016 niet meer bij de Belastingdienst storten op WKA-depots (Wet Keten Aansprakelijkheid). Rechtstreeks storten van een deel van de factuur vrijwaart inleners en aannemers nu nog van inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid.

G-rekening vervangt WKA-depot

Blijft vrijwaring mogelijk? Ja. Daarvoor stort de inlener of aannemer een deel van de factuursom op een geblokkeerde rekening van de uitlener of de onderaannemer bij een bank (g-rekening). De uitlener of onderaannemer kan een g-rekening aanvragen.

Als SNA-gecertificeerde onderneming dient u dus altijd op de G-rekening* van een niet-SNA-gecertificeerde onderaannemer of uitlener te storten. Wanneer een onderneming aangeeft geen G-rekening te kunnen openen, vraag dan eerst om een kopie van de afwijzingsbrief van de Belastingdienst. Is er geen afwijzingsbrief, dan moet bij de Belastingdienst opnieuw een aanvraag voor een G-rekening worden ingediend. Tot die tijd de G-rekeningbedragen (55% voor facturen incl. BTW/40% bij BTW verlegd) niet overmaken.

*G-rekening ; Een g-rekening is een geblokkeerde rekening die aannemers kunnen gebruiken om loonheffingen van door hen ingehuurd personeel aan de belastingdienst of aan onderaannemers te voldoen. Van een g-rekening kunnen geen andere betalingen gedaan worden. De rekening beschermt partijen tegen wanbetalingen van loonheffingen.

Elke maand schrijven wij nieuwe actuele nieuwsitems. Benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier al onze nieuwsartikelen. Wil je graag maandelijks een mail ontvangen met alle actuele nieuwsitems, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht