Minister Van Hijum: tijdelijkheid uitzenden met wet beperken tot 36 maanden
Aanpassing nodig na advies Landsadvocaat. Minister, ABU en NBBU niet op een lijn.
Minister Van Hijum (SZW) gaat begin 2025 starten met een wetsvoorstel waarin een maximumtermijn van inlenen van 36 maanden wordt ingevoerd. Na afloop van deze termijn moet de inlenende organisatie een aanbod doen voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan de uitzendkracht. De termijn van 36 maanden sluit aan bij de duur van de ketenbepaling voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.
“Op deze manier wordt rechtsgelijkheid met werknemers die direct in dienst zijn bij de inlener gewaarborgd. Deze variant biedt voor alle partijen de meeste rechtszekerheid. Tegelijkertijd blijft er voldoende ruimte om met uitzendkrachten te blijven werken,” zo schrijft Van Hijum aan de Tweede Kamer.
Van Hijum komt tot dit standpunt na een advies van de Landsadvocaat. Deze concludeerde, naar aanleiding van recente uitspraken van het Europese Hof van Justitie, dat de Nederlandse wetgeving onvoldoende het tijdelijke karakter van terbeschikkingstelling van arbeid (bijvoorbeeld via uitzending) waarborgt en daardoor niet voldoet aan de Europese Uitzendrichtlijn.
De Landsadvocaat adviseerde te kiezen uit drie beleidsvarianten: het vastleggen van een maximumtermijn in de wet, een open norm in de wet, of werken met een weerlegbaar rechtsvermoeden. Van deze drie oplossingsrichtingen kiest het kabinet dus voor de eerste variant.
“De termijn van 36 maanden sluit aan bij de duur van de ketenbepaling voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Op deze manier wordt rechtsgelijkheid met werknemers die direct in dienst zijn bij de inlener gewaarborgd. Deze variant biedt voor alle partijen de meeste rechtszekerheid. Tegelijkertijd blijft er voldoende ruimte om met uitzendkrachten te blijven werken,” schrijft de minister.
Van Hijum maakt in zijn brief ook duidelijk dat hij over dit onderwerp niet op één lijn zit met de sociale partners. Het is duidelijk dat ABU en NBBU een andere oplossing voor ogen hadden. “Ik had hier graag consensus over bereikt met de sociale partners, maar ik vind het ook van belang om op korte termijn verdere stappen te zetten.” Van Hijum vindt namelijk dat langer wachten te grote juridische en financiële risico’s met zich meebrengt voor de Nederlandse Staat. De minister wil bij de verdere uitwerking van deze wetgeving wel opnieuw de sociale partners betrekken.
Bron: Flexnieuws.nl
Elke maand schrijven wij actuele nieuwsartikelen. Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Wilt u graag weten of wij iets voor u kunnen betekenen? Neem dan telefonisch contact op met één van onze medewerkers. Ons telefoonnummer is 038 720 0821. Of u kunt een e-mail sturen naar contact@cicero.nl.
Relevante artikelen
Conceptwetsvoorstel Wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden gepresenteerd
Minister Van Gennip heeft op 6 oktober 2023 het conceptwetsvoorstel Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden gepresenteerd. Deze wet moet de regels omtrent het
Wetsvoorstel wijziging WML aangenomen door Eerste Kamer m.i.v. oktober 2017
Werkenden zonder arbeidsovereenkomst, die op basis van een overeenkomst van opdracht werken (OVO), gaan minimaal het wettelijk minimumloon (WML) verdienen. De Eerste Kamer heeft