Geen arbeidskorting over beëindigingsvergoeding

Een beëindigingsvergoeding is geen onmiddellijke tegenprestatie voor verrichte arbeid. Het vormt daarom geen loon uit tegenwoordige dienstbetrekking waarover men de arbeidskorting mag toepassen. Een recente uitspraak van het Hof Den Bosch heeft dit recentelijk bepaald.

Voor veel werkgevers die te maken hebben met medewerkers die met een beëindigingsvergoeding uit dienst treden zal dit een verrassing zijn en consequenties hebben.

Beëindigingsvergoeding
In een zaak voor Hof Den Bosch had een werknemer zijn ontvangen beëindigingsvergoeding in zijn aangifte inkomstenbelasting opgegeven als loon uit tegenwoordige dienstbetrekking. Daardoor werd in de inkomstenbelasting de arbeidskorting ook over deze vergoeding berekend. Dit leverde de werknemer een arbeidskorting op van € 1.611, terwijl zijn ex-werkgever een arbeidskorting had toegepast van maar € 131.

Toen de inspecteur het verschil wilde navorderen, ging de werknemer in beroep. Het hof bevestigde dat de beëindigingsvergoeding geen directe tegenprestatie voor verrichte arbeid was. Het was meer een vergoeding voor het voorheen hebben verricht van arbeid. De werkgever had daarom de arbeidskorting niet mogen berekenen over de beëindigingsvergoeding en mocht de fiscus navorderen.

Arbeidsgerelateerde heffingskortingen:| De arbeidskorting, de werkbonus en de inkomensafhankelijke combinatiekorting zijn alleen van toepassing als de belastingplichtige inkomsten uit arbeid geniet. Arbeidsinkomen omvat niet alleen loon uit tegenwoordige dienstbetrekking, maar ook winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden.

Bron: Taxence, Remco Latour

Meer informatie: Hof Den Bosch 17 februari 2017 (gepubliceerd 26 april 2017), ECLI:NL:GHSHE:2017:573 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *