Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Minister heeft haast met wetsvoorstel verplichte certificering uitzendbureaus

Minister heeft haast met wetsvoorstel verplichte certificering uitzendbureaus

Wetsvoorstel verplichte certificering uitzendbureaus

Teveel arbeidsmigranten werken onder omstandigheden die Nederland onwaardig zijn. Het is daarom nodig dat het wetsvoorstel verplichte certificering zo snel als mogelijk wordt ingevoerd.
Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat uitzendbureaus de arbeidsmigranten onder goede werk- en woonomstandigheden laten werken.

Wetsvoorstel verplichte certificering uitzendbureaus

Minister Van Gennip wil haast maken met het wetsvoorstel omdat veel arbeidsmigranten in Nederland werken onder omstandigheden die Nederland onwaardig zijn. Mensen die in hier komen werken hebben recht op fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden. Het wetsvoorstel verplichte certificering zorgt voor de aanpak van malafide uitzendbureaus. Een belangrijk onderdeel in de gehele aanpak.

Het wetsvoorstel gaat men versturen in het voorjaar 2023 naar de Tweede Kamer, waarna in 2024 alle uitzendbureaus een certificaat moeten aanvragen. De nieuwe wettelijke certificering zal per 1 januari 2025 van toepassing zijn.

Daarnaast zal de certificering gaan gelden voor elke onderneming die (een deel van zijn) arbeidskrachten uitleent in en naar Nederland, om onder toezicht van de opdrachtgever te werken. De certificering moet gaan zorgen voor een betere bescherming van werknemers.

Het normenkader bestaat deels uit normen die u al kent van de SNA zoals controle op het WML, de Wet Arbeid Vreemdelingen en afdracht van de verschuldigde loonheffingen. Het normenkader gaat men uitbreiden met onder andere naleving van de gelijke beloning en een waarborgsom van 100.000 euro.

In de kamerbrief leest u meer over het gehele wetsvoorstel:

Bron: Rijksoverheid.nl

Elke maand schrijven wij nieuwe actuele nieuwsitems. Benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier al onze nieuwsartikelen. Wil je graag maandelijks een mail ontvangen met alle actuele nieuwsitems, stuur dan een mail naar contact@bureaucicero.nl.

Plaats een bericht