Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / VAR-verklaring blijft nog even bestaan

VAR-verklaring blijft nog even bestaan

var-verklaring

VAR-verklaring voor freelancers en ZZP’ers blijft nog even bestaan

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maakte maandag19 oktober bekend dat de nieuwe opzet waarin de VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten per sector niet ingaat op 1 januari 2016, maar voorlopig is uitgesteld tot 1 april 2016.

De voorbereiding vordert, maar we zijn er nog niet, schrijft Wiebes de Eerste Kamer. De Senaat zou eind oktober over het plan praten, maar dat gaat niet door. Wiebes streeft er nu naar de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) per 1 april 2016 te vervangen en de markt tot 1 januari 2017 de tijd te geven om alle wijzigingen te implementeren.

Om te kunnen werken, hebben ZZP’ers nu een VAR nodig van de Belastingdienst. Het kabinet wil daar vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als ZZP’er maar in de praktijk eigenlijk gewoon werknemer zijn. Dat is door de Belastingdienst lastig te controleren en als het leidt tot problemen zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp’er: de opdrachtgever is door de VAR gevrijwaard en kan dus profiteren van oneigenlijk gebruik van de VAR.

Modelovereenkomsten

In de nieuwe opzet gaat de fiscus werken met modelovereenkomsten per sector. ZZP’ers en bedrijven kunnen vervolgens deze modelovereenkomsten gebruiken. Bedrijven krijgen zo vooraf zekerheid over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er sociale premies worden afgedragen en loonbelasting worden ingehouden.

De eerste modelovereenkomst voor Intermediairs die ZZP’ers opdrachten verstrekken (tussenkomst model) staat op de website van de belastingdienst.

Elke maand schrijven wij nieuwe actuele nieuwsitems. Benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier al onze nieuwsartikelen. Wil je graag maandelijks een mail ontvangen met alle actuele nieuwsitems, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht