Home / Blogs, Specials en Opinie / Thuiswerken: verlenging onbelaste reiskostenvergoeding tot 1 juli 2021

Thuiswerken: verlenging onbelaste reiskostenvergoeding tot 1 juli 2021

onbelaste reiskostenvergoeding

Onbelaste reiskostenvergoeding

Veel werkgevers betalen hun werknemers nog een vergoeding voor de vaste reiskosten, ook wanneer deze medewerkers vooral thuiswerken. Voorwaarden voor het geven van de onbelaste reisvergoeding is dat de werknemers deze onbelaste vergoeding ook al voor 13 maart 2020 kregen.

Het kabinet verlengt deze maatregel omdat er nog steeds werknemers zijn met kosten die te maken hebben met het reizen voor hun werk. Denk hierbij aan werknemers die vaste kosten hebben van de eigen auto of private leaseauto die zij eerder gebruikten voor woon-werkverkeer. Of aan werknemers die ervoor hebben gekozen hun OV-abonnement te verlengen. Sommige werkgevers gebruiken de reiskostenvergoeding ook als een vergoeding voor de gemaakte thuiswerkkosten van hun medewerkers.

Het is mogelijk dat we in de toekomst frequenter gaan thuiswerken. Het kabinet onderzoekt mogelijke alternatieve belastingmaatregelen waarbij werkgevers na de coronacrisis waarmee werkgevers thuiswerkkosten van hun medewerkers kunnen vergoeden. Daarbij wordt ook gekeken naar de samenhang met bestaande onbelaste reiskostenvergoedingen.

Vergoeding via de werkkostenregeling

Dit jaar kunnen werkgevers thuiswerkkosten ook vergoeden via de werkkostenregeling. Deze regeling is eerder verruimd voor heel 2021, net zoals dit vorig jaar gebeurde. De zogenaamde ‘vrije ruimte’ in de werkkostenregeling van de loonbelasting is ook in 2021 verruimd. Via die vrije ruimte kan een werkgever onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan de werknemer geven. Werkgevers kunnen binnen bepaalde kaders (de WKR) zelf bepalen waaraan en óf zij de vrije ruimte willen besteden. Sommige werkgevers gebruiken de vrije ruimte momenteel bijvoorbeeld om onbelaste thuiswerkkostenvergoedingen te verstrekken. Ook voor het jaar 2021 heeft het kabinet de vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3% van de eigen loonsom.

Tot 1 juli 2021 is het in ieder geval mogelijk om de vaste reiskostenvergoeding onbelast te blijven vergoeden.

Mocht er nieuwe informatie komen dan zullen wij u hierover op de hoogte houden.

Bron: SV

Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht