Home / ET-regeling / Goed nieuws voor toepassing 30% regeling

Goed nieuws voor toepassing 30% regeling

Goed nieuws voor toepassing 30% regeling

Als de werkgever de 30%-regeling niet toepast op het loon van een extraterritoriale werknemer, kan die werknemer deze regeling niet toepassen in de inkomstenbelasting.


Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Den Haag. Daarin had een werkgever bij een medewerker met de Deense nationaliteit die van 1 januari 2015 t/m 21 maart 2015 gewerkt had de 30% regeling niet toegepast. Wat deze regeling inhoud kunt u hier lezen.

De werkgever mocht dit echter wel toepassen. De werknemer besloot daarom in zijn IB 2015 dan maar een correctie 30% regeling af te trekken. Echter stond de inspecteur dit niet toe.

De Rechtbank Den Haag wijst erop dat het loonbegrip van de inkomstenbelasting in principe het loonbegrip van de loonbelasting volgt. De hoofdregel is dat alles wat de werknemer uit dienstbetrekking geniet, loon is.

Vergoedingen die als eindheffingsloon door de werkgever zijn aangewezen, is geen loon voor de inkomstenbelasting. In deze rechtszaak heeft de werkgever geen vergoeding voor extraterritoriale kosten aangewezen als eindheffingsloon. Hierdoor geldt evenmin een vrijstelling voor de inkomstenbelasting. De correctie voor het niet benutten van de 30% regeling kan alleen door de werkgever worden toegepast.

Let er dus op dat wanneer u een werknemer heeft die in aanmerking komt voor het vergoeden van extraterritoriale kosten dat u dit juist toepast. Er is een beschikking nodig voor dat de 30%-regeling mag worden toegepast. Indien u bent vergeten toe te passen, kunt u alleen als werkgever de correctie doorvoeren. De werknemer kan dit niet zelf.

Bron: Taxence.nl

Plaats een bericht