Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Algemeen / Belastingdienst gestart met uitgifte nieuw btw-id

Belastingdienst gestart met uitgifte nieuw btw-id

In het huidige btw-nummer van ondernemers met eenmanszaken is het BSN verwerkt. Dit is in het kader van de AVG een inbreuk op de privacy. Daarnaast oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens dat er een wettelijke grondslag ontbreekt voor het gebruik van het BSN. Om deze reden is de Belastingdienst gestart met het toekennen van nieuwe btw-nummers. Het nieuwe btw-id ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met het BSN.

Vanaf 10 oktober 2019 zal de eerste groep ondernemers met een eenmanszaak van de Belastingdienst een nieuwe identificatienummer ontvangen, het btw-id. In totaal zullen ongeveer 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id ontvangen. In het nieuwe btw-id is het BSN niet langer meer verwerkt, zodat de privacy van de ondernemers gewaarborgd is. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 01 januari 2020.

In de komende weken zullen de ondernemers met een eenmanszaak bericht ontvangen van de Belastingdienst. De ondernemers hebben tot 1 januari 2020 de tijd om noodzakelijke voorbereidingen te treffen, zoals het informeren van de boekhouder. Ook dienen de ondernemers het nieuwe btw-id op de factureren en op hun website vermelden om zicht te identificeren als btw-plichtig ondernemer.

Belangrijk is dat in de communicatie richting de Belastingdienst en voor de btw-aangifte ondernemers hun huidige btw-nummers behouden.

Bron: taxence: rijksoverheid belastingsdienst

Plaats een bericht