Lagere premies Werkhervattingskas in 2025 mogelijk aanleiding voor nieuw rekenwerk eigenrisicodragers
In 2025 zullen de premies voor de uitzendsector lager uitvallen. Dit kan betekenen dat eigenrisicodragers hun berekeningen moeten herzien.
Het UWV heeft de nota ‘Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet’ gepubliceerd, waarin de vastgestelde premies worden toegelicht. Deze premies vormen een belangrijk onderdeel van de kostprijs van uitzendarbeid.
Premie Werkhervattingskas
De premie Werkhervattingskas bestaat uit twee elementen: de WGA en de ZW-flex. Voor de uitzendsector (sector 52) zijn de wijzigingen als volgt:
- De premie voor WGA stijgt van 2,42% naar 2,68%.
- De premie voor ZW-flex daalt van 4,13% naar 3,23%.
Per saldo kunnen kleine werkgevers (met een loonsom van € 990.000 of minder) een daling van 0,64%-punt verwachten, wat de grootste daling is van alle sectoren. Bovendien daalt de maximale premie voor de ZW-flex van 7,22% naar 5,65%.
Impact van de CAO
De daling wordt vooral veroorzaakt door wijzigingen in de CAO. Vanaf 1 juli 2023 is niet langer mogelijk om bij ziekte het uitzendbeding te gebruiken om de uitzendovereenkomst te beëindigen. In plaats daarvan hebben uitzendkrachten recht op loondoorbetaling tot de einddatum die in de uitzendovereenkomst is vastgelegd.
Volgens het UWV zorgt deze CAO-wijziging ervoor dat de uitkeringslasten in de sector Uitzendbedrijven vanaf 2023 dalen, sterker dan het gemiddelde werkgeversrisico in andere sectoren.
Payrollers
Voor de (kleine) payrollers (sector 45) gelden de volgende wijzigingen:
- De WGA-premie blijft ongewijzigd op 0,56%.
- De ZW-flex premie stijgt van 0,31% naar 0,45%.
Eigenrisicodragers
Het UWV heeft dit jaar de nota voor het eerst al in juli uitgebracht, in plaats van in september. Dit geeft werkgevers meer tijd om te beslissen of zij willen starten of stoppen als eigenrisicodrager.
Met de premiewijzer van het UWV (zie hier) kan een werkgever – die nog geen eigenrisicodrager is – berekenen wat in het komende jaar zijn premie wordt voor de WGA of de ZW.
De daling van de premies kan ook voor wie nu wel eigenrisicodrager is aanleiding zijn om die keuze te heroverwegen.
Bron: Flexnieuws.nl
Elke maand schrijven wij actuele nieuwsartikelen. Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Wilt u graag weten of wij iets voor u kunnen betekenen? Neem dan telefonisch contact op met één van onze medewerkers. Ons telefoonnummer is 038 720 0821. Of u kunt een e-mail sturen naar contact@cicero.nl.
Relevante artikelen
Whk-loon voor eigenrisicodrager altijd invullen in aangifte loonheffingen
Het is belangrijk dat eigenrisicodragers de rubrieken voor het Whk-loon in de aangifte loonheffingen invullen, ook al is de Whk-premie 0%. Verder worden de
WGA eigenrisicodrager ook voor flexwerkers
Op 1 januari 2017 veranderen de WGA en de Ziektewet. Dan voert de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid (BeZaVa) de laatste maatregel door. Als werkgever
Plaats een bericht