Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging vervallen per 1 januari 2024

Modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging vervallen per 1 januari 2024

Modelovereenkomsten

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat bij vrije vervanging sprake kan zijn van werken in dienstbetrekking.
Dat betekent dat de modelovereenkomsten die zijn gebaseerd op vrije vervanging, niet langer bruikbaar zijn. Daarom trekt de Belastingdienst de goedkeuring van deze modelovereenkomsten per 1 januari 2024 in. Werkt u met een modelovereenkomst die is gebaseerd op vrije vervanging, dan hebt u tot 1 januari de tijd om de arbeidsrelatie opnieuw te beoordelen en zo nodig aan te passen.

De Hoge Raad heeft in het Deliveroo-arrest geoordeeld dat de bezorgers van Deliveroo werkten op basis van een arbeidsovereenkomst. Volgens de Hoge Raad hangt van alle omstandigheden van het geval af of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren is 1 van de elementen die van belang kunnen zijn bij de beoordeling van de arbeidsrelatie, maar niet doorslaggevend.

Gevolgen voor de modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging

In de modelovereenkomsten die zijn gebaseerd op vrije vervanging, staat dat de opdrachtnemer zich vrij mag laten vervangen en dat daardoor geen sprake is van een dienstbetrekking. Maar de uitspraak van de Hoge Raad zegt nu dat er bij vrije vervanging wél sprake kan zijn van een dienstbetrekking. Daarom trekt de Belastingdienst de goedkeuring van deze modelovereenkomsten in. Het gaat dan om de algemene modelovereenkomsten die gebaseerd zijn op vrije vervanging, maar ook om de brancheovereenkomsten en individuele overeenkomsten die gebaseerd zijn op vrije vervanging.

Ondanks dat het Deliveroo-arrest direct gevolgen heeft, trekt de Belastingdienst de goedkeuring pas per 1 januari 2024 in. Dit zorgt er voor dat u als opdrachtgever of opdrachtnemer de tijd heeft om uw arbeidsrelatie opnieuw te beoordelen als u gebruik maakt van een modelovereenkomst die gebaseerd is op vrije vervanging.

Belastingdienst

Hebt u als brancheorganisatie of als individuele opdrachtgever of -nemer een modelovereenkomst gebaseerd op vrije vervanging aan de Belastingdienst voorgelegd en heeft de Belastingdienst deze goedgekeurd? Dan krijgt u uiterlijk 1 oktober 2023 een brief van de Belastingdienst. U krijgt geen brief als u een modelovereenkomst gebruikt die u niet zelf aan de Belastingdienst heeft voorgelegd.

Ga in alle gevallen zo snel mogelijk aan de slag met het opnieuw beoordelen van de arbeidsrelatie en het zo nodig aanpassen daarvan.

Bron: Belastingdienst.nl

Elke maand schrijven wij actuele nieuwsartikelen. Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht