Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Oproep FNV voor het handhaven van de wet DBA

Oproep FNV voor het handhaven van de wet DBA

Op 3 februari 2022 heeft het FNV op haar website aangekondigd de overheid, eventueel via de rechter, te dwingen de wet DBA te gaan handhaven. De FNV heeft via een brief het kabinet verzocht de handhaving van de belastingregels voor de platformbedrijven zoals Deliveroo, Helpling, Temper en Uber, per direct op te pakken.

Vanaf 1 mei 2016 is de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) vervangen door de wet DBA (wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie). Het uitgangspunt van deze wet is dat de opdrachtgever en ZZP’er samen verantwoordelijk zijn voor de arbeidsrelatie. Er mag geen sprake zijn van een arbeidsrelatie. Hiervoor kan een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst gebruikt worden. Op de website van de Belastingdienst is een ondernemerscheck opgenomen.

Aanvullend is op 1 januari 2021 de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie online gegaan. De vragenlijst geeft meer duidelijkheid of een ZZP’er voor de opdracht ingezet kan worden.

Handhaving wet DBA

Handhaving van de wet DBA heeft na de invoering van de wet minimaal plaatsgevonden. In de tussentijd heeft het FNV, met succes, een aantal procedures aangespannen tegen grotere platformbedrijven. Een van de bekendste is de procedure tegen Deliveroo. De rechter heeft geoordeeld dat de maaltijdbezorgers geen zelfstandigen zijn, maar medewerkers in loondienst.

Dit betekent dat de medewerkers recht hebben op een arbeidsovereenkomst, de bepalingen uit de cao moeten worden nageleefd en de werkgever onder andere belastingdienst en sociale premies dient af te dragen.

Mevrouw Boufangacha van het FNV is van mening dat de schijnzelfstandigheid toeneemt, omdat de overheid niet ingrijpt en rechterlijke uitspraken niet opvolgt. Om dit tegen te gaan roept zij de overheid op om tot handhaving van de wet DBA over te gaan. De Minister en staatssecretaris hadden tot 17 februari jl. de tijd om te reageren.

Het volledige bericht en de brief van het FNV vindt u hier

Bron: www.fnv.nl

Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht