Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Algemeen / PayOK introduceert norm controle juiste loon bij buitenlandse aanbieders van arbeid

PayOK introduceert norm controle juiste loon bij buitenlandse aanbieders van arbeid

PayOK introduceert norm controle juiste loon bij buitenlandse aanbieders van arbeid

Onlangs heeft Stichting PayOK aangekondigd een norm in te voeren ten behoeve van controle op de loonbetalingen van arbeiders die in Nederland werken via buitenlandse aanbieders. De stichting heeft als doel het toetsen van ondernemingen. Dit binnen de gehele keten op het voldoen aan de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS).

Het gebruik maken van buitenlandse uitzendbureaus en aannemers van werk via een zogenaamde A1 constructie neemt toe. Om het risico op een loonclaim bij opdrachtgevers te beperken, introduceert Stichting PayOK daarom deze nieuwe specifieke norm. Ze toetsen of buitenlandse ondernemingen die in Nederland arbeid ter beschikking stellen en werk aannemen het juiste loon betalen.

“Na een pilot bij een aantal buitenlandse uitzendbureaus is de norm voor buitenlandse aanbieders tot stand gekomen “, aldus Ger Jaarsma, voorzitter van PayOK. “Juist bij de inzet van buitenlandse uitzendbureaus worden de risico’s voor Nederlandse opdrachtgevers op overtreding van de wet alleen maar groter. Je weet vaak niet of de verloning juist is en of het uitzendbureau de elementen uit de Nederlandse CAO juist toepast”.

De arbeidsmarkt wordt steeds internationaler. Jaarsma: “De kansen om personeelsproblemen op te lossen worden daarmee groter, maar de risico’s ook. Hoe houd je zicht op wat er door de buitenlandse aanbieder wordt gedaan? Ga je zelf als opdrachtgever ter plaatse controleren of laat je dat over aan professionele en deskundige inspecteurs? PayOK certificering is verreweg de veiligste oplossing, ook bij het inschakelen van buitenlandse aanbieders”.

Onlangs heeft Ger Jaarsma een interview gegeven over het PayOk keurmerk. Lees hier het volledige interview.

Stichting PayOK beheert het Nederlandse keurmerk dat ondernemingen toetst op de juiste beloning van hun werknemers. Bij een PayOK – gecertificeerde onderneming weet een opdrachtgever dat dit goed is geregeld. Zo komt hij niet voor onaangename verrassingen te staan. PayOK kent een zeer strenge certificeringsprocedure. Bedrijven die deze met succes doorlopen bieden hun opdrachtgevers zekerheid en veiligheid.

Bekijk hier de officiële aankondiging van Stichting PayOK

Wilt u meer weten over het PayOK Keurmerk, zodat u er ook zeker van bent dat de juiste CAO lonen betaald worden? Neem dan contact op met ons.

Bron: Stichting PayOK

Plaats een bericht