Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Update werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Update werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne

vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchtelingen die onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne vallen, mogen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning (officieel: tewerkstellingsvergunning of twv). De tijdelijke bescherming voor derdelanders loopt tot 4 september 2023. Het gaat om derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne, die voor 19 juli 2022 in Nederland ingeschreven stonden in de Basisregistratie Personen (BRP). 

Wijziging werkvergunning derdelanders uit Oekraïne

Vanaf 4 september 2023 stopt de tijdelijke bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning (derdelanders). U heeft dan een werkvergunning nodig om deze personen in dienst te nemen of te houden.

Wat verandert er?

Derdelanders met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning vallen vanaf 4 september niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Derdelanders met een permanente Oekraïense verblijfsvergunning vallen nog tot 4 maart 2024 onder de richtlijn.

Controleren van het O-document

Als u een derdelander in dienst heeft of in dienst wilt nemen, is het belangrijk om te controleren of deze persoon vanaf 4 september nog onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt. Als werkgever kunt u dit nagaan door het O-document te controleren dat de werknemer van de IND heeft gekregen.

Werknemer in dienst houden of nemen

Valt uw (aankomende) werknemer uit Oekraïne niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vanaf 4 september? Dan hangt het van uw situatie af wat u moet doen om de werknemer vanaf die datum bij u te laten werken. Als de derdelander van de IND een verblijfsdocument ‘asiel bepaalde tijd’ heeft gekregen, dan is er geen werkvergunning nodig. In andere gevallen is vaak wel een werkvergunning nodig. Er zijn 2 soorten:

  • Tewerkstellingsvergunning (TWV) die u aanvraagt bij UWV. 
  • Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) die u of de werknemer aanvraagt bij de IND. 

Op Welke werkvergunning heb ik nodig? leest u in welke situaties een werkvergunning nodig is en wat de voorwaarden zijn. Voor de groep derdelanders die ervoor kiest om de asielprocedure te doorlopen, gelden voor toegang tot de arbeidsmarkt dezelfde voorwaarden als voor andere asielzoekers. Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor derdelanders met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning.

Tot slot

Uw inspecteur zal indien bovenstaande situatie zich voortdoet dit meenemen in de beoordeling van de inspectie. Voorkomen is beter dan genezen dus raden wij u aan de actualiteit over dit onderwerp goed te volgen en na te gaan wat dit voor u als werkgever betekent.

Bron: Rijksoverheid.nl

Elke maand schrijven wij actuele nieuwsartikelen. Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht