Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Algemeen verbindendverklaring ABU-cao

Algemeen verbindendverklaring ABU-cao

algemeen verbindendverklaring

Op 12 maart 2015 nam de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het volgende besluit: wijziging algemeen verbindendverklaring (AVV) van bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst voor uitzendkrachten ABU 2012 – 2017.  Hiermee is de bepaling met betrekking tot de toepassing van de Inlenersbeloning vanaf 30-03-2015 ook algemeen verbindend verklaard vanaf dag 1 van de uitzending. De in het algemeen verbindendverklaring -besluit genoemde artikelen van de cao Uitzendkrachten zijn gepubliceerd in de Staatscourant van 15 maart jl.

Het algemeen verbindend verklaren van een cao

Dit betekent dat de cao geldig is voor alle werkgevers en werknemers die binnen de cao vallen. Ook als je geen lid bent van een werkgeversorganisatie of vakbond.

Kan uw werkgever niet aangeven of voor u een cao geldt? Neem dan contact op met uw vakbond. 

Heeft u inhoudelijke vragen over cao-bepalingen? Dan kunt u contact opnemen met de cao-partijen. Bijvoorbeeld met de vakbond of brancheorganisatie, als u lid bent van deze partijen. Als een cao algemeen verbindend verklaard is kunt u, ook als u geen lid bent van 1 van de betrokken partijen, voor inhoudelijke vragen over cao-bepalingen bij hen terecht. In de cao staat welke partijen deze hebben afgesloten.

Verplichte toepassing cao

Uw werkgever moet de cao toepassen als:

  • hij hem zelf heeft afgesloten (ondernemings-cao);
  • hij lid is van een werkgeversorganisatie die er 1 voor hem heeft afgesloten (bedrijfstak-cao);
  • er in zijn branche een bedrijfstak-cao is die algemeen verbindend verklaard (AVV) is. De cao geldt dan automatisch voor alle werkgevers in de bedrijfstak. Hierop zijn soms uitzonderingen mogelijk. Uitzendkrachten vallen bijvoorbeeld meestal niet onder de cao van het bedrijf waar ze werken. Zij vallen onder een eigen uitzend-cao.

Bron: Abu.nl

Elke maand schrijven wij nieuwe actuele nieuwsitems. Benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier al onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht