Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / Opnieuw uitstel Wet DBA

Opnieuw uitstel Wet DBA

Wet DBA

Opnieuw uitstel Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

De Eerste Kamer wil meer duidelijkheid over de details van het wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) van Staatssecretaris Wiebes, dat de huidige VAR-verklaringen moet gaan vervangen. Er zitten nog te veel  haken en ogen aan het voorstel, vindt zelfs de eigen fractie, de VVD. Er is opnieuw uitstel Wet DBA.

Wat is de Wet DBA?

Door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervallen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers maken binnen hun arbeidsrelatie afspraken. Samen beoordelen zij of er sprake is van loondienst. Bij twijfel kan een modelovereenkomst zekerheid geven.

Het is belangrijk om te beoordelen of sprake is van loondienst. In het geval van loondienst moet de werkgever namelijk loonheffingen inhouden en betalen. Daarnaast moet de werkgever meestal loon doorbetalen bij ziekte en vakantie. En gelden er bijvoorbeeld specifieke regels bij ontslag.

Wanneer is sprake van loondienst?

Loondienst heeft 3 kenmerken:

  • werkgeversgezag
  • de verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid
  • een beloning

Wordt aan alle kenmerken voldaan? Dan is er in ieder geval sprake van loondienst. U leest hier meer over bij Wel of geen loondienst.

Meer nieuws hierover vindt u hier.

Elke maand schrijven wij nieuwe actuele nieuwsitems. Benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier al onze nieuwsartikelen. Wil je graag maandelijks een mail ontvangen met alle actuele nieuwsitems, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht