Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / ZZP / Wie is de Payrollkracht? 4 voorbeelden

Wie is de Payrollkracht? 4 voorbeelden

Payrolling: wie is de Payrollkracht?

Casusbeschrijvingen van onduidelijke situaties; uitzendkracht of Payrollkracht Wab 01-01-2020.

** in alle casussen wordt ervan uitgegaan dat de medewerkers in de beschreven situatie uitsluitend in één functie bij de opdrachtgever werkzaam zijn geweest en direct daarna weer uitdienst treden bij de bemiddelaar/uitzender/payrollonderneming als formeel werkgever.

1)  De buurman van het hoofd inkoop

 • Webwinkel SkyHigh heeft een vacature staan op hun website voor een marketing manager.
 • Jos is op zoek naar een baan en heeft zich ingeschreven bij uitzendbureau Werken-dat-kun-je!
 • Tijdens de jaarlijks Zoom buurtborrel wordt Jos gewezen op de vacature van marketing manager door zijn buurman Henk, die bij Webwinkel SkyHigh in dienst is.
 • De volgende dag solliciteert Jos naar die functie. Het blijkt een “match made in heaven” te zijn.
 • Er zijn echter wel wat twijfels of Webwinkel SkyHigh Jos rechtstreeks in dienst wil nemen, want Henk heeft Jos toevallig verteld dat hij al twee keer eerder is ontslagen. Dan besluit Webwinkel SkyHigh dat ze alleen Jos willen laten werken als hij in dienst treedt van de uitzendonderneming Werken-dat-kun-je! Daar werken ze al heel lang mee samen en bovendien blijkt dat Jos ze ook kent. Aangezien hij daar staat ingeschreven als werkzoekende.
 • Jos stemt daarmee in en treedt vervolgens bij Werken-dat-kun-je! in dienst op grond van een uitzendovereenkomst Fase A met uitzendbeding. Werken-dat-kun-je! is heel blij, want ze hadden ontzettend hun best gedaan om iets te vinden voor Jos. Nu verdient het zich eindelijk terug.

Is Jos een payrollkracht of een uitzendkracht?

2) Corporate onderneming, hun broker en de samenwerking en veel leveranciers

 • Stengel is een IT specialist en groeit als kool.
 • Steven werkt al bijna anderhalf jaar via uitzendbureau X-jobs als administrateur bij Stengel. De functie begint een beetje saai te worden. Dat merkt ook zijn leidinggevende en die stelt voor dat Steven als Project Coördinator aan de slag gaat bij Stengel.
 • Steven moet dan wel zijn overeenkomst met X-jobs opzeggen en bij de uitzendonderneming Y-jobs in dienst treden, want daar werken ze uitsluitend mee samen voor dit soort hogere functies. Zo gezegd, zo gedaan.

Is Steven een uitzendkracht of een payrollkracht als hij bij Y-jobs in diens treedt?

3) Bryan, de teruggekeerde uitzendkracht

 • Bryan is door TransPoort geworven en geselecteerd en vervolgens op de payroll gezet van Paytransporting. Hij heeft een payrollovereenkomst met Paytransporting. Het is de bedoeling dat Bryan uitsluitend voor TransPoort aan de slag gaat.
 • De coronacrisis raakt helaas ook TransPoort, met als gevolg dat er gesneden moet worden in de kosten. Dit betekent dat zij Bryan niet langer meer kan inhuren van Paytransporting.
 • Paytransporting heeft wel een opdrachtgever die nog op zoek is naar een goede kracht. TransPoort vindt alles best, als ze maar zo snel mogelijk van die beste man af kunnen komen, hij heeft nog een lang doorlopend contract bij Transport.
 • Bryan wordt door Paytransporting vervolgens ter beschikking gesteld aan Losvast, op een net uitgezette vacature bij TransPoort. Die zijn ontzettend blij met Bryan, het is een briljantje voor ze.

Is Bryan een payrollkracht of een uitzendkracht als hij aan de slag gaat bij Losvast?

4) Ex-ZZP-er die naar het buitenland vertrokken is

 • Krzysztof is een Poolse zzp’er en werkt in Nederland als Java-programmeur op zzp basis voor TeSoft BV. De coronacrisis heeft hem wel eenzaam gemaakt en hij mist zijn familie. Hij besluit zijn opdracht bij TeSoft BV te beëindigen en keert terug naar Polen.
 • Na verloop van tijd hoort hij dat TeSoft BV een nieuwe functie heeft; ook als java-programmeur op afstand. Dit is geweldig voor Krzystof.
 • Krzysztof meldt zich bij TeSoft BV. Die zijn heel blij dat hij weer aan de slag wil. Zulke goede krachten zijn zeldzaam. Wel geldt als voorwaarde dat hij dan bij een Poolse uitzendonderneming Polska in dienst moet treden en van daaruit wordt uitgezonden aan TeSoft BV in Nederland. Dit is een schot in de roos, want dan kan Krzystof gewoon bij zijn familie blijven en heeft hij alle zekerheden van een werknemer. Hij krijgt een Nederlandse uitzendovereenkomst Fase A.

Is Krzysztof een payrollkracht of een uitzendkracht?

Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht