De opvolger van de Wet DBA
De laatste weken is er veel gesproken over de WAB, maar ook de opvolger van de Wet DBA; Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring zijn geintroduceerd.
De Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring
De Wet DBA is sinds de introductie een veel besproken onderwerp. Een vervanger van deze wet was noodzakelijk en is om deze reden ook aangekondigd in het regeerakkoord. In oktober 2019 is de vervanger van de Wet DBA eindelijk gepubliceerd, namelijk de Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring. Deze nieuwe wet moet ZZP-ers en hun opdrachtgevers meer zekerheid geven. Hiermee kan men de arbeidsrelatie beter aanduiden en schijnzelfstandigheid voorkomen. De wet is nog in concept en dient nog behandeld te worden in de Eerste en Tweede Kamer.
In de Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring zijn twee belangrijke zaken opgenomen, namelijk:
- Een minimumtarief van 16,00 euro per uur voor zelfstandigen
- De zelfstandigenverklaring
Het minimumtarief voor ZZP’ers
Het minimumtarief gaat vanaf 2021 voor alle ZZP-ers gelden en voor alle uren die een ZZP-er aan een opdracht besteedt. Het tarief is exclusief directe kosten die een ZZP-er voor een opdracht moet maken. Kosten voor bijvoorbeeld materiaal vallen buiten het minimumtarief van 16,00 euro per uur. Jaarlijks zal het minimumtarief op 01 januari geïndexeerd worden aan de hand van het sociaal minimum.
De opdrachtgever is volgens dit wetsvoorstel straks verantwoordelijk voor de betaling van het minimumtarief. Om deze reden is het nog belangrijker om vooraf een goede inschatting te maken van de verwachte hoeveelheid uren die men aan de opdracht gaat besteden. Als achteraf blijkt dat de uren overschreden zijn, dient de opdrachtgever op basis van de daadwerkelijke kosten en bestede uren te beoordelen of hij nog het minimumtarief aan de ZZP-er heeft betaald.
Opgestelde lijst
In het wetsvoorstel is een lijst opgesteld van kosten en/of uren die wel tot de opdracht toegerekend dienen te zijn, namelijk de kosten en/of uren voor:
- de voorbereiding van de opdracht
- de feitelijke uitvoering van de opdracht
- de uitvoering van de opdracht
- het reizen van en naar de opdracht
- vervoer in het kader van de opdracht (zie onderstaande voor eventuele uitzondering)
Tevens zijn er ook een aantal zaken opgenomen die in elk geval niet direct toerekenbaar zijn, namelijk de kosten en/of tijd voor:
- vervoer van en naar de vaste woon- of verblijfplaats en voor vervoer tussen bestemmingen van verschillende opdrachten
- acquisitie- en representatiekosten
- administratie
- scholing en studie en kosten voor vakliteratuur
- het opstellen en ondertekenen van de overeenkomst tussen de opdrachtgever en de zelfstandige
- de ontwikkeling van een dienst, indien deze voor meerdere opdrachtgevers wordt verricht
- communicatie en communicatiemiddelen
- het verkrijgen van de zelfstandigenverklaring
- bedrijfsmiddelen die men voor meerdere opdrachten (gaat) gebruiken
en
- de verzekeringspremies, tenzij de verzekering enkel is afgesloten voor de opdracht
Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat er kosten of uren niet in het wetsvoorstel genoemd zijn. De partijen dienen over deze onderdelen zelf een oordeel te geven.
De zelfstandigenverklaring
In het wetsvoorstel is verduidelijkt wat de zelfstandigenverklaring is, namelijk: “Een verklaring van een werkverstrekker en een werkende dat zij willen dat de rechtsgevolgen van een geldige zelfstandigenverklaring (…) ten aanzien van de loonbelasting, de inkomstenbelasting, de premie voor de volksverzekeringen, de premies voor de werknemersverzekeringen, de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet, de werknemersverzekeringen en het arbeidsrecht op hun arbeidsrelatie van toepassing zijn”.
In het kort betekent dit dat men in een documenten aangeeft dat er geen traditionele werkgever – werknemersrelatie aanwezig is. En dat beiden niet wensen dat de heffingen en premies door de werkverstrekker worden gedragen.
Minimum eisen en verplichtingen
Voor een geldige zelfstandigenverklaring zijn een aantal minimumeisen opgesteld:
- De zelfstandigenverklaring is onderdeel van een schriftelijke overeenkomst waarin de werkverstrekker en de werkende overeenkomen dat de werkende werkzaamheden gaat verrichten.
- Het KvK-nummer van de ZZP-er is opgenomen.
- De overeenkomst en de zelfstandigenverklaring dient voor aanvang van de werkzaamheden van een dagtekening voorzien en door beide partijen worden ondertekend.
- In de overeenkomst is opgenomen dat het de bedoeling is van beide partijen dat de overeenkomst niet voldoet aan de omschrijving van een arbeidsovereenkomst.
- De overeengekomen werkzaamheden duren niet langer dan een jaar.
- De werkende ontvangt voor de werkzaamheden een tarief van ten minste 75,00 euro per uur
Tevens dient de werkverstrekker aan een aantal verplichtingen te voldoen:
- De zelfstandigenverklaring en de schriftelijke overeenkomst van werkzaamheden dienen in de administratie te worden opgenomen.
- Voor aanvang van het werk moet een document in de administratie worden opgenomen waaruit blijkt dat de ZZP-er ten minste een tarief van 75,00 euro per uur hanteert.
- Uiterlijk op de vijftiende dag van de maand volgend op de maand waarin de toepassingsperiode eindigt, neemt de werkverstrekker een overzicht op in de administratie, getekend door de ZZP-er waarin staat:
- Het totaal betaalde of te betalen bedrag voor de werkzaamheden over de toepassingsperiode exclusief omzetbelasting.
- De totale arbeidsbeloning over de toepassingsperiode.
- De arbeidsbeloning per uur over de toepassingsperiode.
- De direct aan de werkzaamheden toe te rekenen kosten en tijd overeenkomstig over de toepassingsperiode, waarin die kosten zijn uitgesplitst per kostensoort en waarin die tijd is uitgesplitst per kalendermaand.
- De datum van aanvang van de werkzaamheden.
- De datum van het verstrijken van de duur waarvoor de overeenkomst is aangegaan, of, indien dit eerder is, de datum van beëindiging van de werkzaamheden.
- Als tegelijkertijd direct aan de opdracht toe te rekenen kosten gemaakt zijn, of direct aan de opdracht toe te rekenen tijd is besteed voor meerdere opdrachten de werkzaamheden die voor die meerdere opdrachten zijn gemaakt en ten aanzien van elke werkzaamheid op te nemen het aantal bestaande of te verwachten opdrachtgevers waarvoor die werkzaamheid van belang is, de totaal gemaakte kosten van die werkzaamheid, de kosten die voor die werkzaamheid aan de opdracht toegerekend zullen worden, het totaal aantal bestede uren aan die werkzaamheid en het aantal uur dat voor die werkzaamheid aan de opdracht toegerekend is
Bron: Internetconsultatie
Elke maand schrijven wij actuele nieuwsartikelen. Bent u benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier onze nieuwsartikelen. Wilt u graag onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.
Relevante artikelen
Wijziging SNA keurmerk voor ZZP -bemiddelaars
De Stichting Normering Arbeid (SNA) heeft onlangs wijzigingen doorgevoerd in het normenkader middels aanpassingsrapport 2024-005. Deze aanpassingen treden per 1 juli 2024 in werking
Verbod op doorlenen van werknemers met een A1-verklaring per 1 juli 2023 onderdeel van de NEN-norm
Een in Nederland gevestigde SNA gecertificeerde onderneming moet op het moment dat zij personeel inleent aan wie een A1-verklaring is afgegeven, zorgdragen dat de
Een eerste inspectie, wat mag u verwachten?
Allereerst een groot compliment, u heeft zich aangemeld bij de Stichting Normering Arbeid en bij Bureau Cicero voor uw eerste SNA inspectie van uw
Plaats een bericht