Home / Nieuws, Trends & Actualiteiten / AVV-loze periode ABU cao langer dan 26 weken

AVV-loze periode ABU cao langer dan 26 weken

AVV-loze periode langer dan 26 weken

AVV-loze periode ABU cao langer dan 26 weken

Per 17 maart 2016 is de periode waarin de ABU cao niet Algemeen Verbindend Verklaard is langer dan 26 weken.

Voor ABU en/of NBBU leden heeft onderstaande geen directe gevolgen. Voor werkgevers die aangemerkt zijn als uitzendbureau en die gedurende een AVV-periode onder de werkingssfeer van de ABU-cao vallen, zijn er mogelijk wel gevolgen. Zoals bekend vallen werkgevers die gedurende de AVV-loze periode in hun arbeidsovereenkomsten geen verwijzing van toepasselijkheid van de ABU-cao of de AVV-artikelen van de ABU-cao hebben opgenomen, onder het wettelijk regime (alle regels van het Burgerlijk Wetboek).

Periode- en Ketensysteem

Wanneer in de arbeidsovereenkomst de verwijzing naar de ABU-cao of de AVV-artikelen van de ABU-cao ontbreekt, mag men gedurende slechts 26 weken lang het uitzendbeding toepassen. Wanneer daarna (zonder onderbreking van 26 aaneengesloten weken) wordt doorgewerkt, geldt het reguliere Periode- en Ketensysteem conform de Wet Werk en Zekerheid. Er kunnen dan nog maximaal drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten binnen 24 maanden aangegaan worden. Het uitzendbeding mag men dan niet meer toepassen. Dit heeft gevolgen voor de doorbetalingsplicht bij ziekte en/of de doorbetalingsplicht bij wegvallen van werk.

Een medewerker zou (ongewenst) aanspraak kunnen maken op een vaste arbeidsovereenkomst. Indien het aantal tijdelijke contracten en de duur van het gehele dienstverband (ook dat voor 16-09-2015) niet goed worden gemonitord (overschrijding van de drie-contracten-binnen-24 maanden-regel). Met name bij het toepassen van zogenoemde weekcontracten geldt dat iedere week één nieuwe overeenkomst wordt aangegaan.

Meer informatie AVV-loze period

Meer informatie vindt u in twee documenten die speficiek over dit onderwerp zijn opgesteld door ABU en SNCU. U kunt de documenten hier en hier downloaden. Heeft u vragen over dit onderwerp, neemt u dan direct contact op met ABU of SNCU.

Elke maand schrijven wij nieuwe actuele nieuwsitems. Benieuwd waarover wij nog meer schrijven? Bekijk dan hier al onze nieuwsartikelen. Wil je graag maandelijks een mail ontvangen met alle actuele nieuwsitems, stuur dan een mail naar contact@cicero.nl.

Plaats een bericht