Home / Bureau Cicero / Nieuw directieteam maakt Bureau Cicero klaar voor de komst van de Wtta

Nieuw directieteam maakt Bureau Cicero klaar voor de komst van de Wtta

Nieuw directieteam Bureau Cicero per 2024

Het toelatingsstelsel heeft niet alleen grote gevolgen op de uitzendbranche. Ook Bureau Cicero moet als inspectie-instelling de capaciteit flink opschalen. Om die enorme groei te realiseren heeft CEO Patrick Tom het directieteam uitgebreid met Vicky van Eijk (COO) en Martijn Faber (CTO). ‘We versterken de fundering en brengen het huis op orde voor de grote, volgende stap.’

Met de komst van de Wtta is er ook veel werk aan de winkel voor inspectie-instellingen zoals Bureau Cicero. Lees in dit interview hoe het nieuwe directieteam de organisatie voorbereidt op de verwachte enorme groei.

Bureau Cicero is al meer dan vijftien jaar een begrip in de flexbranche. Het is een van de bekendste inspectie-instellingen voor onder meer het SNA-keurmerk van Stichting Normering Arbeid (SNA) ook wel bekend als de NEN 4400 norm. SNA is hét keurmerk in de uitzendwereld. Maar dat is niet altijd zo geweest. Degenen die al langer in de flexbranche actief zijn herinneren zich ook de voorlopers van deze certificering. Na het afschaffen van de uitzendvergunning in 1998 konden opdrachtgevers hun fiscale aansprakelijkheidsrisico beperken door zaken te doen met uitzendbureaus die waren gecertificeerd door de Stichting Financiële Toetsing (SFT) van de ABU of de Stichting Vrijwaring Uitzendbranche (SVU) van de NBBU.

Daaruit is het SNA-keurmerk voortgevloeid. “Gelukkig maar”, blikt Patrick Tom terug. “In die tijd waren inspecteurs nog screeners en certificeerde ik uitzendbureaus op het SVU normenkader. De markt begreep niet waarom er meerdere certificeringen waren en wat het verschil was.” Met de komst van het SNA-keurmerk – in het leven geroepen om risico’s rondom fraude en illegaliteit in de uitzendbranche en (onder)aanneming van werk te beperken – zijn de certificeringen geharmoniseerd door het normeringsinstituut NEN hierbij te betrekken. En dat gaf meer duidelijkheid in de markt.

‘De klant vooruit helpen’

Bureau Cicero voert inspecties uit onder meer op basis van het SNA-keurmerk (NEN 4400-normen en het Handboek Normen van de SNA) om te beoordelen of uitlenende bedrijven (uitzenders, payrollers en detacheerders) en (onder)aannemers van werk het SNA-keurmerk kunnen verkrijgen of behouden. “We zijn destijds Bureau Cicero begonnen vanuit de filosofie dat we de uitzender vooruit willen helpen, hen ondersteunen bij het professionaliseren van hun organisatie. In onze visie zijn non-conformiteiten een middel om een doel te bereiken. Het moet ervoor zorgen dat klanten begrijpen wat zij beter kunnen doen zodat ze in control zijn van hun onderneming en daarmee hun continuïteit borgen voor de toekomst. Dat zorgt ervoor dat de klant compliant is en ook een goede nachtrust heeft. Als zij een inspectie als bestraffend ervaren, hebben we ons werk niet goed gedaan. Als inspectie-instelling mogen we niet adviseren, maar we kunnen wel een helpende hand bieden door bijvoorbeeld belangeloos ons netwerk te delen zodat de klant verbeteringen kan doorvoeren. Op deze manier kun je afwijkingen omzetten in iets positiefs voor de klant.”

“De grote uitdaging voor ons als Bureau Cicero is om klaar te zijn voor de spannende reis die ons te wachten staat. Maar dat is juist leuk, dat is ondernemen!”
Patrick Tom

Opschalen door Wtta

Die aanpak is succesvol, want ook de eigen organisatie maakt een snelle groei door. “In de pioniersfase werkten we met een handjevol inspecteurs, allemaal mensen met passie en plezier voor dit vak”.  Ruim tien jaar geleden nam Bureau Cicero de daarvoor geoutsourcete finance, backoffice en IT in eigen huis, maar met een man of tien was het nog altijd een ‘behapbare’ organisatie, stelt Tom. In 2022 nam hij ook de andere helft van de aandelen van zijn compagnon over en versnelde de groei van de organisatie. “We zijn nu heel druk bezig de eigen organisatie uit te bouwen en te professionaliseren. Want we hebben straks niet veertig of vijftig man in dienst, maar misschien wel meer dan honderd.” De komst van de Wet Toelating terbeschikkingstelling arbeidskrachten (Wtta) vraagt namelijk om heel veel extra inspectie-capaciteit, weet Tom. “De (inspectie-)markt groeit hierdoor met een factor 6 tot 8. Dus wij moeten enorm opschalen. De grote uitdaging voor ons als Bureau Cicero is om klaar te zijn voor de spannende reis die ons te wachten staat.”

‘Een sterk, mooi team’

Zo’n grote organisatie vraagt om professionalisering, van HR tot IT, alle processen moeten worden gestroomlijnd, geoptimaliseerd. Dat beseft ook Patrick Tom. Reden voor hem om het directieteam uit te breiden. Sinds begin 2024 is er dan een driekoppige directie, die bestaat uit Patrick Tom (CEO), Vicky van Eijk (COO) en Martijn Faber (CTO).

Martijn Faber is – net als Vicky van Eijk overigens – afkomstig van een fintech scale-up. Hij heeft als ervaren ad interim CTO’er onlangs de transitie van Exact naar Microsoft Dynamics binnen Bureau Cicero voltooid. Dit is sinds februari live, zijn klus zit erop, maar Martijn is gebleven. Met zijn ervaring op het vlak van IT en innovatie en achtergrond in de uitzendsector (bij o.a. USG People) is hij nu de CTO bij Bureau Cicero. “Patrick en ik hebben veel gesproken over de groei van de organisatie en de IT-ontwikkelingen die hiervoor nodig zijn. We hebben elkaar snel gevonden en zien aan beide kanten veel kansen.”
Faber kijkt voor het uitbreiden van de inspectie-capaciteit niet alleen naar mensen, maar ook naar de techniek. “Natuurlijk moeten er mensen bij, maar daarmee alleen red je het niet. Het aantal beschikbare inspecteurs is beperkt. We moeten nieuwe, innovatieve oplossingen vinden.” Hij doelt daarbij op bijvoorbeeld AI-toepassingen voor het aanleveren van informatie door uitzenders en het geautomatiseerd uitvoeren van controles. “Dat maakt het werk voor zowel de klant als ons als inspectie-instelling veel gemakkelijker.” Faber benadrukt dat het wel mensenwerk blijft. “Het moet een combinatie zijn van mens en machine. Professional judgement blijft natuurlijk belangrijk.”

Vicky van Eijk begon in november 2022 aan haar klus om de transitie van Bureau Cicero naar een scale-up te begeleiden. Met haar expertise en ervaring (in de financiële dienstverlening en onder meer als algemeen directeur bij een detacheerder) is zij bij uitstek de persoon die de operationele processen binnen een organisatie kan optimaliseren. En ook voor Vicky geldt dat de uitdaging van de grote uitbreiding van het bedrijf reden was om te blijven. Aan haar de taak om als operationeel directeur ‘het huis op orde te brengen zodat het klaar is voor de volgende stap’. Overigens benadrukt Van Eijk dat het succes van Bureau Cicero te danken is aan de mensen die er werken. “Je doet het nooit alleen, maar altijd samen. Als managementteam faciliteren wij de medewerkers. We moeten de mensen in hun kracht zetten en zorgen dat we een ontzettend leuke werkgever zijn. Het zijn de mensen die hier het verschil maken en die elke dag met passie en plezier voor de klanten werken.”

Patrick Tom heeft met de komst van Vicky van Eijk en Martijn Faber nu een ‘sterk, mooi team’. “Wij hebben alle drie verschillende karakters, maar zijn ook alle drie heel open en direct. En alle drie winnaars, die een uitdaging niet uit de weg gaan. Ons morele kompas wijst dezelfde kant op, we zijn alle drie erop gericht om de organisatie als de klanten vooruit te helpen.”

“Je doet het nooit alleen, maar altijd samen. Het zijn de mensen die hier het verschil maken en die elke dag met passie en plezier voor de klanten werken.”
Vicky van Eijk

Uitdagingen rondom Wtta

Alle groeiplannen staan op dit moment in het teken van de komst van de Wtta, die inmiddels met een jaar is uitgesteld. Het streven is nu invoering van de wet op 1 januari 2026 en starten met handhaven vanaf 2027. Bureau Cicero is in ieder geval druk bezig de capaciteit op orde te krijgen. Dat geldt voor de hele breedte van de organisatie, van sales tot inspecteurs. Goede inspecteurs vinden is lastig in deze krappe arbeidsmarkt, maar Tom rekent op de aanzuigende werking van haar goede naam. “Mensen uit de flexwereld en salarisverwerking kennen ons en willen graag bij ons werken.” En die inspecteurs zijn hard nodig, weet hij. “Vorig jaar is er een grote herziening van het SNA-keurmerk geweest waardoor wij de inspectietijd flink zagen oplopen. De Wtta zal nog veel meer inspectietijd vragen. We zitten nu in de luxepositie dat we enige overcapaciteit hebben. We zitten nu in het oog van de storm. Als de Wtta er straks is, barst het echt los.”

In een eerder interview met FlexNieuws stelde Tom al dat het ‘SNA-keurmerk de sleutel is tot verplichte toelatingsstelsel’. Hij raadt dan ook iedere uitlener die nog niet over dit keurmerk beschikt aan hier snel alsnog mee aan de slag te gaan. “Het uitstel van de wet helpt niet. Daardoor kunnen bedrijven denken dat het niet zo’n vaart zal lopen. Maar die tijd hebben zij echt nodig. Nu is er ruimte bij inspectie-instellingen om klanten te helpen, straks kom je in een wachtrij en moet je hopen dat je op tijd wordt toegelaten tot het stelsel.”

“Onze grootste zorg is dat kwantiteit voor kwaliteit komt te staan. De lat wordt nog hoger gelegd en aan de andere kant wordt veel capaciteit gevraagd. Dat mag dus niet ten koste gaan van de kwaliteit.”
Martijn Faber

Ondertussen is duidelijk dat ook het nieuwe kabinet de Wtta zal doorzetten. Dat de Wtta er komt is vrij zeker, maar hoe en wanneer precies is nog de vraag. Bureau Cicero neemt als een van de grote spelers in de inspectiemarkt haar verantwoordelijkheid en is nauw in overleg met betrokken beleidsmedewerkers bij de overheid en uitvoeringsinstanties. “Onze grootste zorg is dat kwantiteit voor kwaliteit komt te staan”, zegt Martijn Faber. “De basis voor de Wtta is SNA+, een uitbreiding van het bestaande normenkader. Daarmee wordt de lat voor inspecteurs en uitleners nog hoger gelegd. Maar aan de andere kant wordt ook veel capaciteit gevraagd. Dat mag dus niet ten koste gaan van de kwaliteit.”
Volgens Tom wordt momenteel ‘een goede dialoog’ gevoerd om de Wtta in goede banen te leiden. Als het aan Bureau Cicero ligt wordt het geen binair (zwartwit) systeem. “Het doel van de Wtta is bedrijven toelaten die zuiver op de graat zijn. Dat betekent wat ons betreft dat je goedbedoelende bedrijven niet straft voor het maken van een fout, maar een helpende hand biedt. De menselijke maat moet voorop staan.”

Op reis met een luchtballon

Patrick Tom is positief over de nabije toekomst, ondanks de onzekerheden die de komst van de Wtta met zich meebrengt voor de markt en zijn bedrijf. “Het is een onzekere periode, een black box. Maar ik zie het als een reis met een luchtballon. Je weet niet waar de wind je brengt. Dat is juist leuk, dat is ondernemen!”
Bureau Cicero versterkt in elk geval haar fundering om de verwachte groei aan te kunnen. Het nieuwe kantoor in Houten biedt ruimte om hybride werken voor alle (nieuwe) collega’s mogelijk te maken. De organisatie staat als een huis. Klaar voor de Wtta.

En als die er onverwacht toch niet komt? “We wedden niet op één paard. We hanteren verschillende scenario’s.” En bij het worst case scenario? “Dan hebben we in elk geval een leuke reis gehad.”

Plaats een bericht